۲۴.۴.۹۱

عکس روز ناسا - سنگ نگاره ای در کوه های زاگرس همراه با رد حرکت ستارگان

Explanation: Engraved in rock, these ancient petroglyphs are abundant in the Teimareh valley, located in the Zagros Mountains of central Iran


این عکس روز ناسا سنگ نگاره ی باستانی را در دره ی تیمره در کوه های زاگرس نشان میدهد که گفته میشود قدمت آن به بیش از ۶۰۰۰ سال پیش بازمیگردد. منحنی های زیبای نقش شده در آسمان توسط یک دوربین مدرن دیجیتال گرفته شده به این صورت که دوربین در یکجا ثابت مانده و از تمامی حرکات ستارگان درهر ثانیه عکاسی کرده است. سپس با کنارهم قراردادن تمامی عکسها چنین منحنی های زیبایی بوجود آورده است.


منبع





این عکس امین تفرشی عکاس ایرانی در تاریخ 12 ژوئیه به عنوان عکس منتخب وبسایت ناسا انتخاب شده است. شاید فکر کنید تصویر ستارگان در آسمان با استفاده از حقه‌های تصویری مثل فوتوشاپ به دست آمده. اما این‌گونه نیست. این عکس با استفاده از تکنیک عکاسی گرفته شده. به این معنا که عکاس به مدت طولانی دیافراگم را باز می‌گذارد. این سبب می‌شود نورگیری در مدت طولانی صورت گرفته و در حقیقت تصویر ثبت شده بر خلاف عکس‌های معمولی مربوط به ثبت یک لحظه نیست. می‌تواند ثبت وقایع یک ساعت یا حتی یک روز باشد. به همین دلیل رد حرکت ستارگان در همین یک عکس قابل مشاهده است.


امین تفرشی در رابطه با انتشار عکس خود در وب سایت ناسا اینگونه نوشته است: " سنگ‌نگاره‌ها اسرار سربه‌مهر گذشته‌اند، داستانهایی به روایت هنرمندان پیش از تاریخ، حک شده روی سنگ‌ها، که با آغاز دوران نوسنگی شروع می‌شوند، با زندگی در دشت‌ها به جای غارنشینی. این تصویر در دره تیمره، ایران، تازه‌ترین عکس من در سایت تصویر روز نجوم ناساست. در این تابلو هنرمند صحنه‌ای را نشان داده از گرگ، پلنگ، قوچ و اسب‌سواری که از دور می‌آید، جالب اینکه بارش برف هم بالای سر پلنگها نشان‌ داده شده. هنرمند این تمدن کهن سعی کرده فاصله‌ها و عمق تصویر را هم نشان دهد، نقشهای کوچکـتر در واقع حیوانات دورتر در این صحنه‌آند. این سنگها میراث بی‌نظیری از زندگی نیاکان ما در هزاران سال پیش است، هزاره‌ها پیش از کوروش،‌ قرنها پیش از تمدن سومر و ایلام."


در وب سایت ناسا نیز در رابطه با این عکس از سنگ نگاره های تیمره اینگونه توضیح داده شده است: "این آثار حک شده بر سنگ، مربوط به دوران پیش از تاریخ واقع در دره سیمره درکوهستان های زاگرس در مرکز ایران است. این آثار احتمالا حاکی از داستانی درباره شکار حیوانات در منطقه خاورمیانه در حدود 6000 سال پیش است. در این تصویر رد ستارگان درآسمان شب، با استفاده از تکنیک های نوردهی طولانی مدت توسط دوربین های مدرن دیجیتال دنبال شده است. "


ناسا در ادامه در این باره توضیح داده است: " این تصویر نشان می دهد که مرکز مسیر قوسی شکل ستاره ها که همان قطب سماوی در نیمکره شمالی زمین از محور زمین به سمت فضا محسوب می شوند، وقتی که ستاره شمال در نزدیک ترین موقعیت خودش به قطب سماوی نیمکره شمالی قرار می گیرد مسیر یا ردی که از خود به جا می گذارد کوتاه تر درخشان تر و ریشه مانند است. اما براساس این سنگ نبشته ها ستاره شمال یک قوس طولانی تر برجای گذاشته است. از آنجا که محور گردش وضعی زمین به صورت آوانگی در حال حرکت است، پس می توان گفت 6000 سال پیش قطب سماوی به مرز بین صورت های فلکی اژدها و دب اکبر نزدیک تر بوده است . این در حدود 30 درجه ازموقعیت کنونی آن تفاوت دارد."

هیچ نظری موجود نیست: