۱۱.۳.۹۱

واتیکان ...... Vatican

واتیکان با ۱۰۸ هکتار مساحت، کوچکترین کشور مستقل جهان، و پایتخت معنوی ۱،۱۸ میلیارد پیرو مذهب کاتولیک در جهان است. این کشور دست کم با ۱۷۴ کشور جهان روابط دیپلماتیک دارد. 



واتیکان از سریر مقدس که نام حوزهٔ اسقف‌نشین این شهر است، متفاوت است. واتیکان دولت‌شهری مستقل است که در سال ۱۹۲۹ با توافق مقامات سریر مقدس و بنیتو موسولینی نخست‌وزیر ایتالیا بنیان نهاده شد، اما قدمت سریر مقدس به دوران امپراتوری صفوی می‌رسد. سریر مقدس عالی‌ترین اسقف‌نشین کلیسای کاتولیک و حکومت مرکزی کلیساهای کاتولیک بشمار می‌رود و در جامعهٔ بین‌المللی یک واحد مستقل واجد حاکمیت بشمار می‌رود که موضوع حقوق بین‌الملل است و در بسیاری از کشورها سفارتخانه و در بسیاری از سازمان‌های بین‌المللی عضویت دارد. سفرای این کشور و نمایندگان پاپ نیز بطور رسمی نماینده و سفیر سریر مقدس نامیده می‌شوند و نه دولت‌ شهر واتیکان. همچنین مصوبات واتیکان بزبان ایتالیایی منتشر می‌شود اما اسناد رسمی سریر مقدس بزبان لاتین است. این دو واحد حتی گذرنامه‌های متفاوتی نیز صادر می‌کنند. سریر مقدس گذرنامه‌های دیپلماتیک و خدماتی را صادر می‌کند و واتیکان گذرنامه‌های عادی.



قسمت‌های از واتیکان که به توریست‌ها اجازه بازدید از آنجا داده نمی‌شود.
پاپ در دفتر خصوصی خود که در بالای میدان سنت پیتر قرار دارد، خود را برای دیدار مردم از بالکن این اتاق آماده می‌کند.



میدان سنت پیتر، نمای خارجی‌ دفتر پاپ

در این اتاق که ورود به آن ممنوع است، شورای قدیسین، تصمیمات مهم را می‌گیرد از جمله انتخاب پاپ.


پاپ در اتاق نشیمن خصوصی خود، گهگاهی پیانو مینوازد.

پناهگاه دو طبقه و مخفی‌ زیر زمینی‌، ارشیو و ذخیره گاه مدارک واتیکان

سه کارگاه مرمت، سنگ‌های مرمر، پرده ها، فرش‌ها و نقاشی‌هایی‌ که در موزها و گالری‌های واتیکان قرار دارند.

واتیکان دارای یک ایستگاه رادیویی میباشد که به ۴۰ زبان مختلف دنیا پخش میشود و هزینه‌ای در حدود ۲۵ میلیون دلار در سال دارد.

چاپخانهٔ مطبوعاتی واتیکان که در سال ۱۶۲۶ تأسیس شده است. در این چاپخانه در سال، بیش از ۵،۰۰۰ سفارش گرفته و به حداقل ۱۵ زبان مختلف، چاپ میشود.

برج باد، ساخته شده در سال ۱۵۸۰. در واقع محاسبات دانشمند ایرانی‌، خیّام قلم بطلان بر تقویم مسیحیت کشید و به آنها ثابت کرد که هر چه تا به آن زمان به عنوان تاریخ ثبت کرده‌اند به کلی‌ بی‌ پایه و نادرست بوده است، ولی‌ چون دنیای مسیحیت هیچ گاه نخواسته به اشتباهات خودش اعتراف کند، و یا تصحیح اشتباهات خودش را از طرف یک ایرانی‌ بپذیرد، برج باد را به عنوان اثبات اشتباه تاریخ نگاری و تقویم‌شان به رسمیت میشناسد.

ارتش واتیکان به نام، گارد سوئیس، کوچکترین ارتش دنیا که اسلحه‌های خود را در زیر زمینی‌ در زیر یکی‌ از خیابانهای واتیکان جا سازی کرده است.

گنجه و یا کمد خانه مخصوص پاپ، که در آن، جواهرات و گنجینه‌های که به یادگار از دوران امپراتوری صفوی بجا مانده اند نگهداری میشود.

خیاط خانه، که در آن، انیفورم‌های سربازان محافظ و گارد واتیکان و دیگر انیفورم‌ها به وسیلهٔ خیاطان واتیکان دوخته میشود.


آرشیوی با بیش از ۵۰ مایل قفسه که در آنها، مدارک و نوشته‌های دست نویس ارزشمندی از دانشمندان ایرانی‌ دوران امپراتوری صفوی و ساسانی نگهداری میشود. از جملهٔ این نوشته‌های دست نویس، مقالات و کار‌های مایکل آنجلو میباشد.


پرده ها، فرش‌ها و نقاشی‌های بافته شده، که به یادگار از دوران امپراتوری صفوی بجا مانده اند در این اتاق سپید مرمت و باز سازی میشوند.


جسد پاپ جان پل دوم در این آرامگاه در زیر کلیسای سنت پیتر نهفته است.


پاپ بندیکت سرگرم پذیرای از مهمان خود در اتاق ناهار خوری خصوصی خود میباشد. خوراکی ساده ولی‌ بسیار مرغوب است.

دفتر رسیدگی به نامه‌ها و اسناد و مدارک دولتی، که در آن پاپ بندیکت و دو نفر از دستیارانش به این امر میپردازند.


در این اتاق که در نزدیکی‌ دفتر بایگانی مخفی‌ واتیکان قرار دارد، مردی مشغول رسیدگی به نامه‌های مهر و موم شده‌ای است که در طی‌ چندین قرن به واتیکان رسیده است.

همچین مقبرهٔ سنت پیتر (اولین پاپ)، در زیر کاخ سنت پترس قرار دارد.


اتاق اشک و خداحافظی با پاپی که از دنیا میرود.


لینک منبع





اطلاعاتی‌ که در بارهٔ واتیکان در ویکی پدیا قرار دارد:

شهر واتیکان - کوچکترین کشور مستقل جهان - در ۱۱ فوریه ۱۹۲۹ طبق معاهده لاترن تأسیس شد.این عهدنامه بین «موسولینی» رئیس وقت دولت ایتالیا و پیپسی (papacy) - دفتر پاپ بالاترین قدرت کلیسای کاتولیک رم - پس از سالها مجادله منعقد شد. در سال ۱۹۸۴ با کنکوردا (concordat) - پیمان پاپ و دولت - عهدنامه جدیدی جایگزین شد. این عهدنامه جدید مانند عهدنامه قبلی، استقلال کامل کلیسای کاتولیک را در داخل شهر واتیکان به رسمیت می‌شناسد.

شخص اول در اداره شهر، پاپ اعظم است که در عالی‌ترین مسند قرار دارد و حق قانون‌گذاری، قضاوت و اداره دولت به عهده اوست. واتیکان که به شهر پاپ‌سالاری (Holysee) شهرت دارد، به‌عنوان مرکز حکومت کلیسای کاتولیک محسوب می‌شود.



نمایی هوایی از میدان سنت پیتر که مرکز شهر واتیکان است.

به دلیلی که پیشینه‌ای تاریخی دارد، دولت حاکم بر واتیکان ساختاری خاص و منحصر به فرد دارد و همان طور که اشاره شد بعد از پاپ که در صدر است، دبیران رسمی منطقه از جمله حکمران و نماینده پاپ‌اعظم در کمیسیون قرار دارند که نه تنها این اعضا بلکه سایر افراد از سوی شخص پاپ انتخاب و در صورت خواست وی از مسند قدرت عزل می‌شوند.

حکمران شهر که در بسیاری از مواقع به عنوان رئیس جمهور واتیکان مطرح می‌شود، در واقع وظیفه‌ای شبیه یک شهردار و یا مدیر اجرایی دارد.

نیروهای امنیتی:

واتیکان دارای چند گروه و هسته امنیتی است، یکی گارد امنیتی سوییس که نیروی ارتش آن به صورت داوطلبانه از میان شهروندان سوئیسی تشکیل شده‌است و دیگری «corpo della Gendarmeria» که نه تنها به عنوان نیروی ارتش منطقه واتیکان محسوب می‌شوند بلکه به عنوان محافظان شخصی پاپ نیز انجام وظیفه می‌کنند.

هم‌چنین واحدی به نام «پلیس واتیکان» نیز وجود دارد. شهر واتیکان دارای زندان نیست، اما در ساختمان پلیس واتیکان سه سلول وجود دارد.

جغرافیا:
واتیکان که کوچکترین ایالت خودمختار اروپایی محسوب می‌شود، بر روی تپه‌ای به همین نام در شمال غرب شهر بزرگ رم واقع شده و گرداگرد آن را دیواری احاطه کرده‌است تا شهر و به خصوص پاپ اعظم را از خطر حملات خارجی محافظت کند.

واتیکان کوچکترین منطقه خودمختار و مستقل در جهان به شمار می‌رود و کل آن تنها ۶/۱۰۸ آکر است آب و هوای مدیترانه‌ای تابستان‌های گرم و خشک و زمستان‌هایی بارانی را برای آن به ارمغان می‌آورد و مانند شهر رم درجه دمای آن متغیر است. مه و بخار پراکنده در هوای شهر که ناشی از فواره بزرگ و عظیم‌الجثه سینت پیتر باسیلیکا است نیز موجب رطوبت هوا و پراکنش دائمی قطرات آب در هوا می‌شود.

این شهر کوچک اما مقتدر، تمامی نیازهای خود را برآورده می‌کند و دارای اداره پست، آتش‌نشانی، نیروهای پلیس، ایستگاه راه آهن، شبکه‌های نیروی برق، رستوران‌ها، بانک و شبکه انحصاری اینترنتی است.

امواج کوتاه شبکه رادیویی این شهر در سراسر دنیا قابل استفاده‌است و شبکه تلویزیونی و اینترنت آن نیز در دسترس همگان قرار دارد.

«رومانو» (Romano) که به صورت روزانه در ایتالیا، هفته‌نامه در انگلستان، اسپانیا، آلمان و فرانسه و ماهنامه در لهستان چاپ می‌شود، از سوی یک شرکت خصوصی تحت نظارت افراد غیر روحانی کاتولیک منتشر می‌شود، اما اطلاعات رسمی و اداری آن تحت کنترل است.

در این نشریه مقالات و نوشته‌های رسمی که اطلاعات کلیسا را در بردارد باعنوان «Actapostlica sedis» درج می‌شود و بیشتر خوانندگان آن دانشجویان و افراد مرتبط با کلیسا هستند. همچنین واتیکان با مجاورت دریا ی مدیترانه آب وهوای مدیترانه ای به خود گرفته است.

اقتصاد :

از سال ۱۹۸۱ میلادی، دربار واتیکان برای خاتمه‌دادن به حدس و گمان‌ها در مورد میزان ثروت و درآمد کلیسا، حساب‌های مالی خود را منتشر می‌کند.

بانک واتیکان در سده ۱۹ میلادی تأسیس شد، اما فعالیت خود را در شکل کنونی و تحت نام فعلی «مؤسسه آثار مذهبی» از سال ۱۹۴۲ میلادی، آغاز کرد.

امکانات شهری:

واتیکان هیچ فرودگاهی ندارد و تنها یک باند هلیکوپتر به طول ۸۵۲ متر در شهر دیده می‌شود.

خطوط راه‌آهن آن ایتالیا را به ایستگاه سینت پیترز متصل می‌کند و بیشتر برای جابجایی زائران از آن استفاده می‌شود. جالب آن است که پاپ ژان پل دوم، نخستین کسی بود که از قطارهای این خطوط استفاده کرد.

خطوط متروی آن نیز در مدت ۱۰ دقیقه شهر را طی می‌کند.

در واتیکان از سیستم تلفن و پست انحصاری و کاملاً مستقل استفاده می‌شود و خطوط اینترنتی آن نیز در دسترس همه‌است.

هنگام استفاده از سیستم پست آن از افراد در خواست شده که از نوشتن هر نامی بجز «واتیکان» بر روی نامه‌ها خودداری کنند تا بسته‌ها و نامه‌ها به طور مستقیم به شهر واتیکان برسد و به کشور دیگری نرود.

مردم:



موزه واتیکان یکی از دیدنی‌های مهم شهر واتیکان است.

این کشور کم جمعیت‌ترین کشور جهان بوده و دارای حدود ۱۰۰۰ نفر جمعیت می‌باشد.

تقریباً کل جمعیت ۱۰۰۰ نفری واتیکان از جامعه روحانیت هستند و درون محوطه محصور شده آن زندگی می‌کنند. تمام ساکنان این شهر شامل رجال و مقامات عالی‌رتبه، کشیش‌ها، راهبه‌ها و گارد امنیتی سوییسی، کاتولیک هستند. در واقع شهر مرکز روحانیت و مذهب رم محسوب می‌شود.

علاوه بر آن حدود ۳٬۰۰۰ کارگر در شهر فعالیت دارند که خارج از حصار آن زندگی می‌کنند.

زبان رسمی مردم این شهر لاتین است، اما ایتالیایی و به طور بسیار محدودی از دیگر زبان‌ها نیز استفاده می‌شود. زبان اصلی گارد امنیتی آلمانی است و در شبکه اینترنتی آن از زبان‌های آلمانی، فرانسه، اسپانیایی، انگلیسی و پرتغالی استفاده می‌شود.

دیپلماسی و سیاست خارجی:

کشور واتیکان در سازمان ملل متحد عضویت ندارد. با این وجود واتیکان با بسیاری از کشورهای جهان روابط کامل دیپلماتیک و وابسته‌هایی دارد.

فرهنگ :

لازم بذکر است که کشور واتیکان در تعیین بسیاری از موارد فرهنگی و سیاسی جهان مسیحیّت نقش مهمی را ایفا می‌نماید و سالانه تعداد زیادی از مردم از این کشور بازدید می‌نمایند. از این جهت بصورت تخصّصی از طریق درآمد جهانگردان مذهبی سالیانه مقدار زیادی درآمد وارد این کشور می‌گردد.

شهر واتیکان به خودی خود از تاریخ فرهنگی قابل‌توجهی برخوردار است. ساختمان‌هایی چون سنت پیتر بازیلیکا و کلیسای سیستین از زیباترین آثار هنری جهان است و آثار ارزشمندی از هنرمندان بزرگ تاریخ چون میکل آنژ و بوتیچلی را در خود جای داده‌است.

کتابخانه بزرگ شهر و مجموعه‌های ارزشمند موزه آن حاوی اطلاعات تاریخی شگرفی است که به لحاظ علمی و فرهنگی بسیار باارزشند.

در سال ۱۹۸۴ سازمان جهانی یونسکو، شهر واتیکان را در فهرست مناطق تاریخی خود ثبت کرد و تنها نمونه‌ای است که در آن کل یک کشور به‌عنوان اثری تاریخی ثبت می‌شود.

آنچه جالب توجه‌است، حضور چشمگیر مردان در شهر است زیرا ساکنان اصلی آن را مردان تشکیل می‌دهند و جمعیتی کثیر از آنها در واتیکان دیده می‌شوند.

حضور گردشگران و زائران به زندگی روزانه شهر تنوع خاصی می‌بخشد و دیدار پاپ اعظم در مراسم عشای ربانی و نیز آیین مذهبی و جشن‌ها برای آنها بسیار جالب است.

هیچ نظری موجود نیست: