۱۱.۳.۹۱

تبّ کنگو در ترکیه..... تب كنگو چیست؟


برای اطلاع هموطنان ایرانی‌ که هدف مسافرت به کردستان اشغالی ( ترکیه جعلی) را دارند، بیماری مسری و کشنده‌ای بنام تبّ کنگو در این کشور بشدت شیوع یافته و منجر به کشته شدن تعداد بسیاری از مردم شده! امروز ۳۱/۰۵/۲۰۱۲ تعداد ۸۰ توریست از کشورهای اسکاندیناوی، سوئد، نروژ، دانمارک، فنلاند، در ترکیه دچار مسمومیت خوراکی شدند که خوشبختانه نجات پیدا کرده‌اند.

بیماری تب كنگو بیماری حاد تب دار، خونریزی دهنده و كشنده ‌است كه ازطریق گزیدن كنه یا تماس با خون و ترشحات یا لاشه دام و انسان آلوده منتقل می‌شود.




مقدمه :
تب خونریزی دهنده ویروسی کریمه کنگو (cchf ) یک بیماری تب دار حاد است که توسط کنه منتقل می شود و در آفریقا ، آسیا و اروپا وجود دارد. گرچه بیماری مخصوص حیوانات است ولی موارد تک گیر و طغیانهای محدود ناگهانی این بیماری در انسان نیز مشاهده می شود .

ابتدا این بیماری در سال ۱۹۴۴ در شبه جزیره کریمه توسط دانشمندان روسی شناسایی شد و تب هموراژیک کریمه نام گرفت. در سال ۱۹۶۹ معلوم شد عامل تب خونریزی دهنده کریمه مشابه عامل بیماری است که در جریان اپیدمی ۱۹۵۶ در کنگو پیدا شد و ترکیب نام این دو منطقه وجه تسمیه این بیماری قرار گرفت . CCHF در انسان به صورت یک بیماری شدید با مرگ و میر بالا بروز می کند. جالب توجه اینکه بیماری در حدود سال ۱۱۱۰ میلادی توسط جرجانی پزشک و دانشمند عالیقدر ایرانی در کتاب گنجینه خوارزمشاه به تفصیل توضیح داده شده است.

پراکندگی بیماری:

از سال ۱۹۴۴ میلادی تا کنون مواردی از آن در کشور هایی از قاره آفریقا، اروپا، جمهوریهای تازه استقلال یافته شوروی سابق ، هندوستان، ترکیه، عراق، پاکستان و افغانستان گزارش شده است . در سالهای اخیر همه گیرهای متعدد محدودی از دو کشور پاکستان و افغانستان گزارش می شود که نشانگر آلودگی بیشتر دامی و انسانی در این مناطق می باشد.


عامل بیماری:

ویروس CCHF از گروه آربو ویروس‌ها ( ویروس منتقله توسط بند پایان ) و خانواده Bvnyaviridae جنس Nairo virus می باشد. اصطلاح آربو ویروسها برای ویروسهایی که بطریقه بیولوژیک توسط بند پای خود و بعد از طی دوره کمون خارجی ( مدت زمانی که لازم است تا بند پا بمرحله آلوده کنندگی برسد) قادر به انتقال به میزبانهای مستعد دیگر خواهد بود . ویروس نسبت بحرارت ، محیط اسیدی و همچنین کلر حساس میباشد و براحتی از بین میرود.

راه انتقال بیماری:
الف : توسط کنه مهمترین ناقل و مخزن ویروس CCHF کنه سخت گونه HYALOMMA می باشد که با توجه به انتقال از طریق تخم کنه Transovarial Transmition موجب دوام و بقایویروس در جامعه می شود یعنی کنه آلوده بدنیا می آورد. یکبار آلودگی کنه موجب می شود در تمام مراحل تکامل آلوده بماند و بتواند آلودگی را به مهره داران بزرگ مثل دامها منتقل نماید بدلیل انتقال عمودی و افقی در کنه‌ها ، ویروس می تواند تا دو سال در جمعیت کنه‌ها باقی بماند بدون آنکه از میزبان آلوده‌ای خونخواری کند.

عفونت در انسان پس از گزش توسط کنه آلوده یا له کردن آن روی پوست ایجاد می شود. ویروس CCHF ممکن است طیف وسیعی از حیوانات اهلی و وحشی را آلوده نماید. آنتی بادی ویروس از سرم گاو، گوسفند، بز، سگ، گورخر، گاوکوهی، بوفالو، کرگدن، زرافه، خرگوش، جوجه تیغی و حتی شتر مرغ آمده است.

لکن اکثر دیگر پرندگان نسبت به عفونت مقاوم هستند. بیماری در حیوانات اهلی علائم چندان واضحی ندارد و با یک بیماری تب دار چند روزه تمام می شود. در فرم شدید ممکن است موجب سقط در گاو شود. ویروس در حیوانات نشخوار کننده اهلی مثل گاو، گوسفند ، و بز بمدت یک هفته پس از آلودگی و عفونت باقی میماند.

ب: تماس با خون ، ترشحات و بافت آلودگی دامی:

اگر در دوره ویرمی دام ذبح شود یا در جریان مواردی مانند وضع حمل دام تماس با خون ، ترشحات یا بافت آلوده پیدا شود، می تواند موجب انتقال ویروس به انسان شود. البته پس از مدت کوتاهی ( چند ساعت ) پس از ذبح بخاطر اسیدوز ویروس از بین میرود و بیشترین خطر هنگام تماس با خون و گوشت تازه دامی مطرح است.

ج : انتقال انسان به انسان ( عفونت بیمارستانی )

تماس با خون و بافت بیماران بویژه در مرحله خونریزی یا انجام هرگونه اقدامی که منجر به تماس انسان با خون آنها شود، باعث انتقال بیماری میشود. بیمار درطی مدتی که در بیمارستان بستری است بشدت برای دیگران آلوده کننده است و همه گیریهای کوچک فراوانی بدنبال عفونتهای بیمارستانی در مراقبت از مبتلایان مشاهده شده است.

علائم بالینی:
چهار مرحله دارد:
۱- دوره کمون : طول مدت نهفتگی بستگی براه ورود ویروس دارد. به دنبال گزش کنه ۳-۱ روز و حداکثر به ۹ روز می رسد. دوره کمون پس از تماس با بافت یا خون آلوده ۶-۵ روز است که از حداکثر زمان ۱۳ روز تجاوز نمی کند.
۲- دوره مقدماتی : شروع علام ناگهانی است . بیمار دچار سردرد شدید ، تب ، لرز ، درد عضلانی ، خصوصاً در ناحیه پشت و پاها ، گیجی ، درد و سفتی گردنی ، درد و قرمزی چشم، ترس از نور و علائم مشابه می شود. ممکن است حالت تهوع ، استفراغ یا گلو درد هم باشد و گاه با اسهال و درد منتشر شکمی همراه است. تب معمولاً ۱۶-۳ روز طول می کشد. متوسط زمان علائم اولیه سه روز است. تورم و قرمزی صورت ، گردن و قفسه صدری ، پرخونی خفیف حلق و ناحیه کام نرم و سخت شایع هستند. پس از چند روز بیمار ممکن است عدم تعادل و حالت گیجی یا تهاجمی پیدا کند سپس بی‌قراری جای خود را بخواب آلودگی، افسردگی و سستی میدهد. تغییرات قلبی عروقی شامل کاهش جریان خون و کاهش فشار خون دیده می شود . لکوپنی و ترمبوسیتوپنی نیز در این مرحله مشاهده می شود.
۳- مرحله خونریزی دهنده : این مرحله ۵-۳ روز پس از شروع بیماری پیدا می شود چهار روز طول می کشد . خونریزی در مخاطها و پتشی در پوست بخصوص در قسمت بالای بدن و در طول خط زیر بغلی و زیر پستان در خانمها دیده می شود. به دنبال پتشی ممکن است هماتوم و سایر پدیده‌های خونریزی دهنده مثل ملنا ، هماتولوژی ، اپیستاکسی ،خونریزی از دهان ، ملتحمه، گوش‌ها، رحم و حتی خلط خونی پیدا شود .

گاه خونریزی از بینی ، استفراغ خونی، ملنا و خونریزی از رحم آنقدر شدید است که بیمار نیاز به ترانسفوزیون خون دارد. در بعضی فقط پتشی ظاهر میشود. (حدود ۱۵% ) مشکلات تنفسی بدنبال پنومونی خونریزی دهنده در حدود ۱۰% مبتلایان دیده می شود. سیستم رتیکولو اندوتلیال بدلیل ابتلای ویروس موجب هپاتیت ایکتریک می شود. بزرگی کبد و طهال ۳/۱ آنها ایجاد میشود. آزمایشات فونکسیون کبدی غیر طبیعی است. بخصوص SGOT و در مرحله پایانی بیماری سطح بیلی روبین سرم افزایش می یابد. در بیمارانی که پیش آگهی خوبی ندارد، علائم هپاتورنال و نارسایی ریه از روز پنجم دیده می شود. اینگونه بیماران بسرعت حتی در روزهای اول بیماری بدحال می شوند. در اینها لکوستیوز بیشتر از لکوپنی وجود دارد .

وجود ترمبوسیتوپنی در مراحل اولیه نیز دلیل بدی پیش آگهی است. PTT.PT اختلال دارند FDP نیز افزایش می یابد که همه اینها دلیل بر DIC می باشد.

مرگ بدنبال از دست دادن حجم داخل عروقی خون ، خونریزی مغزی، کمبود مایعات ناشی از اسهال و یا ادم ریوی رخ می دهد. مرگ و میر CCHF حدود سی درصد است که معمولاً در هفته دوم بیماری واقع می شود. در بیمارانی که بهبود می یابند علائم بهبودی از روزهای نهم تا دهم شروع بیماری اتفاق می افتد.

۴-مرحله نقاهت: بهبودی بیماران با کم رنگ شدن ضایعات پوستی آغاز می گردد. اغلب بیماران در هفته سوم به بعد با طبیعی شدن شاخص‌های خونی و آزمایش ادرار از بیمارستان مرخص می شوند، دوره نقاهت خصوصاً ضعف طولانی برای یک ماه و حتی بیشتر باقی میماند. گاهی موها بطور کامل می ریزد. بهبودی معمولاً بدون عارضا ماندگار است گرچه التهاب عصبی ( نوریت ) یک یا چند عصب ممکن است تا چند ماه باقی بماند.

تشخیص آزمایشگاهی:

تشخیص موارد مشکوک به CCHF در آزمایشگاه با درجه ایمنی بالا ( Biosafty Level-۴ ) انجام می گیرد.

از روز ششم بیماری آنتی بادی IgM و IgG به روش ELISA از سرم بیمار جدا می شود. سطح IgM تا چهار ماه قابل اندازه گیری است و پس از آن IgG رو به کاهش می گذارد اما تا پنج سال قابل شناسایی می باشد.

روش تشخیص دیگر جداسازی ویروس از خون یا نمونه‌های بافتی است که با روشهایی مانند محیط کشت سلولی ، EIA ، ایمنوفلورسانس و PCR در اولین هفته بیماری قابل انجام است، ممکن است در مبتلایان به فرم کشنده و حاد پاسخ آنتی بادی قابل اندازه گیری نباشد که در این صورت جداسازی ویروس یا آنتی ژن ویروس کمک کننده می باشد.

درمان:
اگر فردی علائم منطبق بر تشخیص محتمل تب خونریزی دهند کنگو را دارا باشد بایستی فوراً در شرایط ایزوله در بیمارستان بستری و مورد مداوا قرار گیرد. هنگام بستری معاینه دقیق پوست بیمار از نظر احتمال وجود کنه لازم است.


۱- اقدامات حمایتی : شامل اصلاح آب و الکترولیت ، درمان DIC و جبران حجم داخل عروقی از دست رفته می باشد.
در صورت افت شدید هماتوکریت ترانسفوزیون خون لازم است و در موارد ترمبوسیتوپنی شدید و نشانه خونریزی فعال تجویز پلاک کمک کننده است.

استفاده از تب بر و ضد استفراغ در صورت نیاز مانعی ندارد. از تجویز آسپرین به لحاظ احتمال شدید خونریزی خودداری گردد. کنترل مداوم علائم حیاتی تا پایان وضع بحرانی بیمار ضروری است.

۲- درمان ضد ویروس : ریباویرین در درمان مبتلایان تا حدود زیادی موثر است. طول دوره درمان ضد ویروسی ده روز است. ابتدا ۳۰ مگ/کگ یک جا تجویز می شود.

سپس۱۵ mg kg هر ۶ ساعت برای ۴ روز ۷/۵ mg/kg هر ۸ ساعت برای ۶ روز ادامه میابد. تجویز دارو در اسرع وقت و در شش روز اول بیماری با بهبودی بیشتری همراه بوده است. شکل داروئی موجود دارو شامل قرص‌های ۱۰۰ و ۲۰۰ میلی گرمی، تزریقی و استنشاقی است. کمیته فنی کشوری، ریباویرین خوراکی را برای شروع درمان در اکثریت بیماران توصیه می نمایند ولی در موارد زیر نوع تزریقی با همان دوز خوراکی ترجیح دارد.

- علائم اختلالات سیستم عصبی مثل تشنج ، کما، اختلالات رفتاری و علائم لترالیزه.

- علائم اختلالات شدید متابولیک مانند اسیدوز، دهیدراتاسیون شدید، هیپوتاسیون یا استفراغ‌های شدید.

- علائمی که با پیش آگهی بدتری همراه است مانند: ترمبوستیوپنی کمتر ازصدهزار در سه روز اول بیماری یا کمتر از ۲۰۰۰۰ در هر زمان دیگر ، هموگلوبین کمتر از ۷ گرم در دسیس لیتر و علائم DIC

- نارسایی کبدی ، نارسایی ریوی و ادم ریه.


توجه: بخاطر تراتوژیون بودن دارو مصرف آن در خانمهای باردار فقط در صورت وجود تهدید جان مادر بلامانع است.

پیشگیری:
اساس پیشگیری مبتنی بر سه رکن عمده شامل بیمار یابی و درمان بموقع مبتلایان، افزایش آگاهی عموم مردم ( در زمینه راههای انتشار و پیشگیری بیماری ) و همچنین هماهنگی بیم بخشی با ارگانهای ذیربط جهت مبارزه با بیماری است. به اختصار می توان روش کنترل و پیشگیری بیماری را تحت عناوین ذیل ذکر نمود.

۱- حذف ناقل : کنه ناقل هیالوما که پس از آلودگی به ویروس مادام العمر آلوده باقی می ماند ، تقریباً در اکر نقاط پرورش دام وجود دارد لذا کنه زدایی دامها و کاهش جمعیت ناقل به کنترل بیماری می تواند کمک نماید. البته مسلم است چنین اقداماتی در محیطهای دامپروری امروزی با امکانات زیست محیطی مناسب موثر است. در غیر این صورت دامپروری سنتی که از فضای مناسب و استاندارد برخوردار نیستند چندان موثر نخواهد بود.

۲- محافظت از گزش توسط ناقل: کسانیکه در محیطهای روستایی و دامپروری خصوصاً در فصول بهار تا پاییز حضور دارند بایستی اقدامات حفاظتی فردی جهت دور ماندن از گزش کنه را دانسته و رعایت نمایند. این اقدامات عبارتند از: استفاده از مواد دور کننده حشرات بر روی بدن ( مثل DEEt ) و لباس ( مانند پرومترین ) ، پوشیدن نواحی در معرض گزش کنه مانند استفاده از دستکش، پاچه شلوار را داخل جوراب کردن، بستن دکمه سرآستین، بررسی منظم لباس و پوست از نظر وجود کنه و در صورت وجود برداشتن آننها به طریقی که موجب ماندن قسمت دهانی کنه در پوست نشود. از له کردن کنه بر روی پوست بدن بشدت پرهیز شود.

۳- پرهیز از تماس با منبع بیماری: تماس مستقیم پوستی مخاطی با خون و ترشحات آلوده دامی در حین ذبح یا زایمان دام موجب انتقال بیماری میشود. لذا در حین چنین اقداماتی بایستی از دستکش و لوازم محافظتی استفاده نمود. به عموم مردم نیز توصیه می شود از ذبح دام در محیط خارج از کشتارگاه خودداری نماید. با توجه به اینکه اسیدوزی که پس از چند ساعت از ذبح دام در جسد حیوان پیدا می شود موجب از بین رفتن ویروس می شود در کشتارگاههای صنعتی لاشه دام بمدت ۲۴ ساعت در فضای ۴ درجه سانتی گراد نگهداری می شود و سپس به بازار عرضه یا منجمد می گردد.

لذا توصیه بر این است که افراد از مصرف گوشت دامی به طور غیر بهداشتی ذبح و عرضه گردیده است، خودداری نمایند. نهایتاً اقدام احتیاطی دیگر پوشیدن دستگش هنگام تماس با گوشت و خون دامی مشکوک می باشد. با توجه به حساسیت ویروس نسبت بحرارت و از بین رفتن ظرف ۱۵ دقیقه در حرارت ۸۵ درجه سانتی گراد در صورتیکه فرآورده‌های دامی بخوبی با حرارت پخته شود، خطر انتقال بیماری متصور نخواهد بود.

۴- کنترل آلودگی دامی : مهمترین اصل در کنترل بیماری کنگو دامی ایجاد قرنطینه‌های بیم مرزی دامی است تا بطور جدی از تردد دام آلوده جلوگیری شود لذا به عموم مردم بایستی توصیه نمود بشدت از خرید و مصرف گوشت دامی که بطریق غیر قانونی و قاچاق وارد کشورمیشود، شناسایی دام‌های آلوده با تست‌های سرولوژی و معدوم نمودن آنها روش عمومی و موثری در کنترل آلودگی نبوده است.

۵- بیمار یابی و درمان بموقع : با توجه به اینکه تماس با خون و ترشحاتفرد مبتلا نیز موجب انتقال می شود شناسایی بموقع بستری و درمن علاوه بر کاهش میزان مرگ و میر اقدامی اساسی در پیشگیری از انتشار بیماری نیز محسوب می گردد لذا در شرایط فعلی این رسالت بر دوش کلیه همکاران گروه پزشکی است که هنگام مواجه با افراد مبتلا به تب و خونریزی و بویژه ترمبوسیتوپنی بفکر تب کنگو نیز بوده و جهت تشخیص و درمان فوری بیماران را راهنمایی فرمایند.

۶- ایزولاسیون بیمار : یکی از جلوه‌های انتشار بیماری عفونت بیمارستانی ( نازوکومیال )است. بلحاظ سهولت سرایت بیماری از فرد مبتلا بمراقبت کنندگان تا کنون همه گیریهای ناگهانی و شدیدی از این طریق در سطح دنیا دیده شده است.

لذا بیماران با تشخیص محتمل بیماری که دارای خونریزی فعال می باشند بایستی در اطاق خصوصی ایزوله بستری شوند و ملاقات بیمار تا حد مراقبت‌های ضروری محدود شود. پرسنل بایستی از لوازم حفاظتی به منظور پیشگیری از تماس پوست و مخاطشان با خون و دیگر مایعات بدن بیمار استفاده نمایند. در برخورد با بیمارانی که مبتلا به سرفه، استفراغ، اسهال یا خونریزی فعال هستند باید برای پیشگیری از وسایل حفاظتی تماس با این بیماران شامل کلاه ، عینک، دو جفت دستکش ، روپوش ، گان، پیش بند پلاستیکی و چکمه استفاده شود.

رعایت اصول احتیاطات همه جانبه در خصوص سوزنهای یکبار مصرف ، تیغ و دیگر لوازم برنده بایستی مد نظر قرار گیرد. بهترین روش ضد عفونی لوازم استفاده از حرارت و یا مواد گندزدای کلردار است. توصیه میشود بیمارانی که خونریزی دارند تا کنترل خونریزی جا بجا نشوند.

توصیه می شود ظروف نمونه گیری از این بیماران پلاستیکی باشد و روی آن برچسب ( خطر سرایت بیماری ) نصب گردد.



۷- پیگیری موارد تماس با منبع عفونت : تمام موارد تماس در فضای بسته ظرف سه هفته پس از شروع علائم بیماری بایستی شناسایی شوند همه آنها حداقل دو هفته مراقبت شوند موارد تب بالاتر از ۳/ ۳۸ سانتی گراد فوراً در مرکز درمانی دارای امکانات ایزولاسیون بستری شوند.

بنابراین محل اسکان بیمار از دوهفته قبل از بیماری بایستی مشخص شده و دنبال موارد گزارش شده یا تشخیص داده نشده بگردید . نهایتاً اینکه نیازی به تهیه نمونه خون اطرافیان بدون علامت و ارسال به انستیتو پاستور نمی باشد در هنگامی که پرسنل مراقب بیمار در معرض تماس پوستی یا پوستی مخاطی با خون ، مایعات بدن و یا فضولات بیمار قرار می گیرند بایستی فوراً سطح آلوده را با آب و صابون بشویند .

سطوح مخاطی مانند ملتحمه نیز با مقادیر فراوان آب یا محلول شستشوی چشم شسته شود . اینگونه افراد باید حداقل بمدت ۱۴ روز تحت نظر بوده و درجه حرارت بدن آنها روزانه کنترل شود و در صورت ظهور علائم بالینی منطبق بر تعریف مشکوک درمان آغاز گردد.

در کارکنان بهداشتی درمانی و آزمایشگاهی چنانچه هنگام مراقبت بیمار مبتلا به CCHF سوزن آلوده یا هر وسیله تیز آلوده به پوست آنها نفوذ کرد لازم است بعنوان شیمیوپروفیلاکسی از ریباویرین بمدت پنج روز بمقدار ۲۰۰ میلی گرم هر ۱۲ ساعت استفاده نمایند.

۸ – واکسیناسیون: گرچه واکسنی مشتق از مغز موش بصورت کشته شده علیه CCHF تهیه شده است و در مناطق محدودی از اروپا استفاده شده است، فعلاً واکسن موثر و بی‌خطر برای مصرف همگانی در انسان فراهم نشده است.

مراقبت از بیمار:
نظارت و مراقبت هر بیماری مبتنی بر داشتن تعریف استاندارد از مورد بیماری می باشد. کمیته فنی کشوری به منظور ایجاد هماهنگی لازم در سیستم مراقبت و درمان بیماری سه تعریف ذیل را پیشنهاد نموده است:
تعریف مورد مشکوک( Suspected ) CCHF: شروع ناگهانی بیماری باتب + درد عظلات + تظاهرات خونریزی دهنده ( شالمل راش ، پتشی. اکیموز، خونریزی از بینی و مخاط،
دهان ، استفراغ خونی یا ملنا ، هماتوری + شواهد اپیدمیولوژیک (سابقه گزش کنه یا له کرن کنه با دست ، تماس مستقیم با خون یا بافتهای تازه دامم و حیوان آلوده ، تماس مستقیم با ترشحات دفعی بیمار قطعی یا مشکوک به CCHF اقامت یا مسافرت در یک محیط روستایی که احتمال تماس با دام وجود داشته اما یک تماس خاص تصادفی را نمی توان مشخص کرد.)

تعریف مورد محتمل ( Probable) CCHF: موارد مظنون + ترمبوسیتوپنی ( پلاکت کمتر از ۰۰۰/۱۵۰ در میلی متر مکعب ) که می تواند بالکوپنی ( گلبول سفید کمتر از ۳۰۰۰ در میلی متر مکعب ) یا لکوسیتوز ( گلبول سفید بیش از ۹۰۰۰ در میلی متر مکعب ) همراه باشد..

تعریف قطعی : موارد محتمل + تست سرولوژیک مثبت یا جداکردن ویروس.


توجه :موارد محتمل بیماری طبق دستورالعمل نحوه درمان باریباویرین تحت درمان قرار می گیرد.
- در صورت طبیعی بودن فاکتورهای خونی در روز اول بستری بیمار بمدت سه روز تحت نظر بوده و چنانچه در این مدت ۵۰% کاهعش گلبولهای سفید و پلاکت‌ها ایجاد شود باید مورد محتمل تحت درمان قرار گیرد.

- موارد مشکوک به بیمارستان ارجاع و از طریق بیمارستان در صورت قرار گرفتن در چارچوب تعریف محتمل ضمن درمان و گزارش تلفنی بهداشت شهرستان نمونه سرم خون طبق دستورارلعمل تهیه و با هماهنگی مرکز بهداشت استان به انستیتو پاستور ایران بخش آربوویروس‌ها و تب‌های هموراژیک ارسال گردد. اضافه Triton x-۱۰۰ با غلظت یک درصد به نمونه خون پس از ۶۰ دقیقه موجب غی فعال شدن ویروس میشود ولی برر آنتی بادی موجود در سرم تأثیری نمی گذارد لذا جهت پیشگیری از انتقال بیماری توصیه میگردد.

نحوه نمونه گیری: از هر بیمار سه نوبت نمونه سرم گرفته میشود.
- نمونه اول : بلافاصله پس از تشخیص بالینی
- نمونه دوم : پنج روز پس از نمونه اول
- نمونه سوم : ده روز پس از نمونه اول

- در هر نوبت ۱۰ سی سی خون با احتیاط کامل گرفته شود و بلافاصله پس از لخته شدن به دقت سانتریفوژ و سرم آن را جدا کنید . در سه لوله پلاستیکی درب پیچ دار هر کدام ۵/۱ سی سی سرم ریخته و درب آن را محکم بسته و سپس به وسیله پارافیلم پوشاندیدهو هر سه لوله را در یک لوله بزرگتر ( ۵۰سی سی ) قرار دهید .

لوله برزگ را در داخل واکسن کاریر مجاور کیسه یخ گذاشته و در اسرع وقت ( حداکثر ظرف ۵ روز پس از نمونه گیری ) به آزمایشگاه انستیتوپاستور ارسال نمائید در آنجا نمونه‌ها از نظر وجود آنتی بادهای ضد ویروس به روش الایزا مورد امتحان قرار می گیرند .

ضمناً نمونه‌ای نیز به انستیتو پاستور سنگال فرستاده می شود تا ضمن بررسی تأئیدی از نظر CCHF به لحاظ بیماریهای تب دانگ دره ریفت و ست نیل و چیکو نگونیا نیز آزمایش شوند لذا بذکر است تا پایان سال ۱۳۸۰ هیچ نمونه‌ای از نظر بیماریهای مذکور مثبت نشده اند .

بدیهی است مرکز بهداشت شهرستان به محض دریافت خبر بروز موارد مشکوک به بیماری از طریق عوامل فنی ، محیطی بررسی صحت و سقم موضوع و تنظیم بررسی اپیدمیولژیک می پردازد . این اقدام با مراجعه به محل بستری و سکونت بیمار و همچنین بررسی اطرافیان در تماس صورت میپذیرد.

منبع : دانشگاه علوم پزشکی مشهد


هیچ نظری موجود نیست: