۲۴.۲.۹۲

شهد خوار ...... Nectarinia Asiatica


شهد خور پرنده‌ای است بومی ایران و در گذشته نه چندان دور به صورت فراوان در استان هرمزگان، بلوچستان و نواحی اطراف آن دیده می شده و اما در حال حاضر اطلاع دقیقی از وضعیت این پرنده در دست نیست.
در جزیره کیش می توانید تعداد بیشماری از این پرنده را در میان نخل های جزیره مشاهده کنید.

زیستگاه شهد خوار:

بوته‌زار‌های مناطق خشک ، بیشه ها و درختهای اطراف زمین‌های زراعتی ، باغ ها و جنگل های تنک .
لانه ای گلابی شکل می سازد که مدخل آن در کنار قرار دارد و به شاخه درخت یا بوته آویزان است .


اندازه شهد خور ۹.۵ سانتی‌متر ، پرنده‌ای است بسیار کوچک و پرجنب و جوش ، با منقاری دراز و خمیده به پایین که با هیچ پرنده دیگری اشتباه نمی شود . پرنده نر در تابستان تماما سیاه است ، با جلای بنفش و سبز ، روی سینه‌اش نوار باریکی به رنگ قهوه‌ای مسی و در هر طرف سینه لکه بزرگی از پرهای قرمز و زرد دارد .

پرنده ماده در سطح پشتی قهواه‌ای مایل به سبز و سطح شکمی به رنگ زرد روشن است شاهپرهای کناری دم قهوه‌ای در انتها سفید رنگ می باشد ، پرنده نر در زمستان شبیه پرنده ماده است و در سطح شکمی نواری به رنگ بنفش براق از چانه تا وسط شکمش دیده می شود .
دمی کوتاه و به مانند مرغ مگس دارد.

این پرنده معمولا جفت جفت دیده می شود در حالیکه مرتب بال می زند از بوته‌ای به بوته دیگر به دنبال حشرات و بهره گیری از شهد گلها پرواز می کند


منبع



مشخصات ظاهری : این پرنده، ۱۰ سانتیمتر طول دارد اندازه‌اش بسیار کوچک است و به رنگ آبی سیاه شفاف دیده می شود. پرنده ی نر گاهی دارای نوار باریک قرمزی در سینه است . در پرنده ی ماده روتنه به رنگ خاکستری قهوه‌ای و زیرته به رنگ زرد کمرنگ ( خاکستری کمرنگ) دیده می شود. پرنده ی نر، در پروبال جفتگیری، شبیه پرنده ی ماده با زیر تنه ی زردتر وخط تیره‌ای در گلو و سینه دیده می شود. دم کوتاه وشبیه مرغ مگس به نظر آمده و از شهد گل تغذیه می کند.
صدا: صدای این پرنده تکرار شش نوبت کلمات « چی ی وت – چی وی وت» است و همچنین پرنده ی نر صدایی شبیه «دزی ت- دزی ت » و نیز « ته سوی ت» دارد.
زیستگاه: این پرنده در باغ‌های کشتزارها، گزستان‌های حاشیه ی رودخانه‌ها ، بوته‌های خاردار و جنگل‌های خشک به سر برده و آشیانه را بیضی مانند و به صورت آویزان در درختان یا بوته‌ها می سازد. در جنوب شرقی ایران بومی و فراوان است.
حفاظت: چنین به نظر می رسد که جمعیت این پرنده در سال‌های اخیر، از مناطق بلوچستان به نواحی شمالی ایران گسترده شده و یا در این مناطق آزاد شده است. درهر صورت، برای تعیین پراکندگیش، نیاز به بررسی دقیقی دارد. 



هیچ نظری موجود نیست: