۱۲.۱۰.۹۱

دنیا در سالی‌ که گذشت

سوریه

دودی که فضای شهر دمشق را در برگرفته، حکایت از یک حمله دیگر دارد. این حمله که در ماه ژانویه سال ۲۰۱۲ روی داد، قربانیهای بسیاری را برجا گذاشت.
سال ۲۰۱۱ با یک حمام خون به پایان رسید. حمام خون ادامه دارد.
 موج پناهجویان سوری در مرزهای این کشور تجمع کرده اند، این در حالی است که اسلامگرایان افراطی به صفهای مخالفینی می پیوندند که بیش از پیش مسلح شده اند.



مصر

اسلامگرایان، پس از تونس قدرت را در مصر در دست گرفتند. محمد مرسی ۱۶ ماه پس از انقلاب و ۲۰ روز پس از آن که حسنی مبارک به حبس ابد محکوم شد، بعنوان رئیس جمهور انتخاب شد.

اما او باید با طرفداران و منتقدانش به توافق رسیده و با چالشهای اقتصادی، اجتماعی، مذهبی و سیاسی مقابله کند.

سیاستی که او با یک دست به پیش می برد.آقای مرسی شورای نظامی را منحل می کند. دادستان کل را برکنار کرده و اختیاراتش را گسترش می دهد و تنشهای جدیدی را بر می انگیزد. آشوب دوباره به میدان التحریر باز می گردد و تظاهرات به کاخ ریاست جمهوری کشیده می شود. گویا وضعیت دوباره به دوره انقلاب باز گشته است.

کشته شدن دیپلماتهای آمریکایی در لیبی


بهار عرب با تحولات لیبی ادامه می یابد. خلع سلاح چریکهای نظامی و برگزاری اولین انتخابات پس از ۶۰ سال نمی تواند باعث برقراری صلح و امنیت در این کشور شود.
انتخاباتی که لیبرالها در آن برنده شده و امیدها را زنده کرد.
اما در روز ۱۱ سپتامبر چهار کارمند سفارت آمریکا از جمله کریستوفر استونس، سفیر این کشور در لیبی در سوء قصدی در کنسول گری آمریکا در بنغازی کشته شدند.
حمله‌ای شبیه حملات القاعده که اعتبار دولت لیبی را زیر سوال برد.

کودتا در مالی


در همسایگی لیبی یعنی مالی وقوع یک کودتا باعث خلع رئیس جمهور از قدرت می شود. شورشیان توآرگ در شمال این کشور هم از این فرصت استفاده کرده و با بیرون راندن نیروهای دولتی، کشور را به دو نیم تقسیم کردند. در این منطقه همچنین اسلامگرایان افراطی به اجرای شریعت اسلامی پرداخته و عبادتگاههای تومبوچو که در رده میراث فرهنگی جهانی قرار دارند را تخریب کردند.

کشورهای آفریقایی در نظر دارند که در سال ۲۰۱۳ به این کشور حمله نظامی کنند.

انتخابات در بسیاری از کشورها، اسلامگرایان را به قدرت رساند. اما بنیادگرایی مذهبی که به اندازه رژیمهای دیکتاتوری سابق اقتدارگراست، بعضی‌ها را نگران کرده که شاهد جایگزینی پاییز به جای بهار باشند.
اما خشم و خشونت در جهان عرب پس از پخش یک فیلم ضد اسلامی واقعی بنظر می رسد.

جنگ غزه


کشته شدن احمد جباری، فرمانده نظامی حماس، آغازی بر حمله نظامی اسرائیل به نوار غزه که ۸ روز بطول انجامید، بود.

هدف این حمله نظامی که “ستون دفاعی” نام گرفت، تضعیف جنبش اسلامگرای حماس که قدرت را در غزه در دست دارد بود.
اما پس از این جنگ، موقعیت این جنبش بخصوص در سطح دیپلماتیک تقویت شد.

رای مجمع عمومی سازمان ملل به تشکیل “فلسطین”


۶۵ سال پس از تقسیم فلسطین، رای مجمع عمومی سازمان ملل یک شناسنامه واقعی برای تشکیل یک کشور فلسطینی ایجاد کرد.
تصمیمی که تشویق نمایندگان دولتهای جهان در مجمع عمومی سازمان ملل و موجی از شادی و خوشحالی در رام الله را همراه داشت.

واژگونی کشتی تفریحی در ایتالیا


در طرف دیگر دریای مدیترانه شاهد واژگون شدن یک کشتی عظیم تفریحی ایتالیایی در نزدیکی جزیره جیلیوی این کشور بودیم. آب این کشتی را فرا گرفت و عدم تخلیه به موقع مسافران، باعث کشته شدن ۳۲ نفر شد که اجساد دو تن از آنها هنوز پیدا نشده است.
کشتی کاستا کنکوردیا امروز چهره این منطقه را دگرگون کرده و کاپیتان آن هم متهم اصلی یک پرونده قضایی است که بنظر می رسد مسیر طولانی داشته باشد.

انتخاب مجدد پوتین در روسیه


 در فدراسیون روسیه شاهد برگزاری انتخابات بودیم. دیمتری مدودیف، نامزد این انتخابات نشد و ولادیمیر پوتین از حزب روسیه متحد که قبلا در فاصله سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۸ نیز این پست را در دست داشت، دوباره به این سمت انتخاب شد.
او با بیش از ۶۰ درصد آراء برگزیده شد. این انتخابات قبل و بعد از برگزاری آن با اعتراض مخالفان همراه بود.

سانحه رانندگی مرگبار در سوئیس


 در سوئیس، اتوبوسی حامل ۴۶ کودک که در حال بازگشت از کلاس اسکی بودند، با دیوار بتونی یک تونل برخورد کرده که ۲۲ تن از آنها و ۶ بزرگسال همراهشان نیز کشته شدند.
این حادثه یکی از پرتلفات‌ترین حوادث رانندگی در این کشور بود.

ترور در فرانسه


 در فرانسه، محمد مراح در فاصله چند روز ۷ نفر را به قتل رساند. سه نظامی، یک معلم و سه کودک یک مدرسه یهودی در شهر تولوز. محاصره آپارتمان او با کشته شدن تروریستی به پایان یافت که این سوال را در اذهان بجا گذاشت: چگونه یک بزهکار کوچک توانست از تمام سدهای کنترل پلیس عبور کرده و به نام جهاد ایجاد وحشت کند؟

راه یابی آنگ سان سوچی به پارلمان برمه


در ماه آوریل، برمه شاهد راه یابی یک زن به پارلمان این کشور بود. یک ماه بعد، آنگ سان سوچی به عنوان نماینده آن سوگند یاد کرد. او نمایی از یک دوره جدید به سوی یک مسیر طولانی برای دموکراسی شد.
او در اواخر ماه ژوئن موفق به دریافت جایزه صلح نوبل خود پس از ۲۱ سال شد.

کشف ذره خدا


انسان در سال ۱۹۶۹ برای اولین بار پا به کره ماه گذاشت و در سال ۲۰۱۲ ذره بنیادی یا همان ذره خدا موسوم به “بوزون هیگز” را کشف کرد. کشف این ذره می تواند به درک بهتر چگونگی آفرینش کمک کند و اهمیت آن به اندازه اهمیت تایید گرد بودن زمین است.
یک ماه بعد رباتی پس از یک سفر هشت ماهه وارد کره مریخ شد. این ربات تصاویر و نتیجه آزمایشات خود بر روی خاک مریخ را از فاصله ۵۰ میلیون مایلی به زمین ارسال می کند.

انتخابات در فرانسه


پس از ده سال دوری سوسیالیستهای فرانسه از قدرت، این حزب با راهیابی فرانسوا اولاند به کاخ الیزه بعنوان رییس جمهور، به قدرت باز گشت. او با کسب بیش از ۵۱ درصد آراء موفق شد نیکلا سارکوزی را شکست دهد. یک ماه بعد هم سوسیالیستها، اکثر کرسیهای مجلس ملی فرانسه را در دست گرفتند.

آثار روحی بحران یورو بر مردم


بعضی از تبعات بحران اقتصادی، همانند سقوط واقعی در دوزخ است و می تواند موجب یاس و ناامیدی مردم شود.
گرچه خودکشی می تواند دلایل متفاوتی داشته باشد، اما تعداد آن در کشورهای بحران زده در حال افزایش است.
بنابر تحقیقات صورت گرفته توسط انجمن تحقیقات اقتصادی و اجتماعی، آمار خودکشی در ایتالیا از سال ۲۰۱۰ سی درصد افزایش یاقته است. در یونان هم آمار خودکشی بالا رفته است.

تحقیقات صورت گرفته در بریتانیا نشان می دهد که بحران اقتصادی موجب افزایش یک هزار خودکشی در فاصله سالهای ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۰ شده است.

کشتار در آفریقای جنوبی


از زمان پایان آپارتاید در آفریقای جنوبی، این کشور شاهد چنین واقعه دردآوری نبوده است. در ماه اوت پلیس بر روی کارگران اعتصابی معدن ماریکانا آتش گشود که بر اثر آن ۳۴ تن از آنها کشته و دهها تن دیگر هم زخمی شدند.
واقعه‌ای شبیه کشتارهای صورت گرفته در بدترین دوره‌های رژیم نژادپرست آفریقای جنوبی.

انتخاب مجدد چاوز در ونزوئلا


هوگو چاوز با کسب بیش از ۵۴ درصد آراء و در انتخاباتی که بیش از ۸۰ درصد واجدین شرایط در آن شرکت کردند، دوباره بعنوان رئیس جمهور ونزوئلا برگزیده شد.
اگر او بتواند بر سرطان خود غلبه کند خواهد توانست برای یک دوره شش ساله دیگر یعنی تا سال ۲۰۱۹ بر کشور حکمرانی کند.

ترور ملاله یوسف زی در پاکستان


در پاکستان، دختر بچه‌ای که خواهان برخورداری از حق آموزش برای همه بود، هزینه سنگینی پرداخت.
ملاله یوسف زی در ماه اکتبر هدف حمله طالبان قرار گرفته و به شدت مجروح شد. او که از ناحیه سر هدف اصابت گلوله قرار گرفت بطور معجزه آسایی از مرگ نجات یافت.
بیش از یک میلیون نفر با امضای توماری از ملاله و ۳۲ میلیون دختر جوانی که در جهان از آموزش محرومند، حمایت کردند.

انتخاب مجدد باراک اوباما


باراک اوباما، بعنوان اولین رئیس جمهور سیاه پوست آمریکا، برای یک دوره چهار ساله دیگر انتخاب شد.
گرچه آراء دو نامزد در این انتخابات نسبت به سال ۲۰۰۸ به یکدیگر نزدیک تر بود، ولی او بالاخره موفق به مغلوب کردن رقیب جمهوری خواه خود، میت رامنی شد.
اصلاح قانون مهاجرات و کاهش کسری بودجه از اهداف عمده دور دوم حاکمیت باراک اوباما در کاخ سفید عنوان شده است.

رهبر جدید چین منصوب شد


در فردای انتخاب مجدد باراک اوباما، چین هم در هجدهمین کنگره حزب کمونیست زمینه انتصاب رهبر جدید این کشور را فراهم کرد. هو جینتائو، رئیس جمهور کنونی که خواهان اصلاحات سیاسی و مبارزه با فساد است در ماه مارس رسما قدرت را به شی جین پینگ واگذار خواهد کرد.

طوفان سندی


ماه اکتبر ماه طوفان سهمگین موسوم به سندی نیز بود. طوفانی که شرق اقیانوس اطلس تا نیویورک را هم درنوردید.
شهری که شاهد خالی شدن خیابانهای آن از مردم، قطع برق و آب گرفتگی متروی آن بود.
این طوفان فقط در ایالت نیویورک ۵۳ کشته بر جا گذاشته و بیش از ۲۰۰ خانه را تخریب کرد.

استعفای رئیس سیا


ژنرال پترائوس، رئیس سابق سیا و فرمانده سابق نیروهای آمریکایی در افغانستان، به دنبال یک رسوایی اخلاقی استعفا داد.
او به داشتن رابطه با پائولا برودول، شخصی که بیوگرافی او را می نوشت، اعتراف کرد.
تحقیقاتی برای روشن شدن این که آیا این رابطه موقعیت سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا را به خطر انداخته یا نه آغاز شده است.

کشتار در آورورا و نیوتاون


بالاخره بروز یک تراژدی در مدرسه‌ای در شهر نیوتاون آمریکا باعث کشته شدن ۲۰ کودک و شش آموزگار به همراه مدیر مدرسه شد.
این حادثه سه ماه پس از تراژدی آورورا روی داد که بر اثر آن ۱۲ نفر در یک تیزاندازی در یک سینما کشته شدند.
عامل این حمله که به زور وارد این مدرسه شد خود از دانش آموزان سابق آن بود و پس از قتل عام کودکان در محل خودکشی کرد.
او قبل از این کشتار، مادر خود را نیز در خانه به قتل رسانده بود.

رویدادها:

ژانویه:
۲۳ ژانویه - روابط ایران و اتحادیه اروپا: این اتحادیه به نشانه‌ی مخالفت با غنی‌سازی اورانیوم از سوی ایران، این کشور را تحریم کرد.


۱ فوریه - دست کم ۷۹ نفر در جریان ناآرامی‌هایی که پس از یک بازی فوتبال در پورت سعید مصر رخ داد کشته و بیش از ۱۰۰۰ نفر زخمی شدند.


۱۵ فوریه - آتش‌سوزی در زندانی در شهر کومایاگوای هندوراس جان ۳۷۷ نفر را گرفت.
۱۹ فوریه - ایران صادرات نفت خود را به بریتانیا و فرانسه به حالت تعلیق در آورد. این تصمیم پس از آن گرفته شد که اتحادیه اروپا و ایالات متحده در ژانویه‌ی همین سال تحریم‌هایی را علیه این کشور وضع کردند.


۲۱ فوریه - بحران بدهی دولت یونان: وزرای اقتصاد منطقه‌ی یورو تصمیم گرفتند برای بار دوم مبلغ ۱۳۰ میلیارد یورو به یونان کمک کنند.
۲۷ فوریه - بهار عربی: به‌دنبال ادامه‌ی اعتراضات در یمن، معاون اول رئیس‌جمهوری آقای عبد ربه منصور الهادی جای علی عبدالله صالح را گرفت.


مارس:
۴ مارس - سلسله انفجاراتی که در یک زاغه‌ی مهمات در برازاویل پایتخت جمهوری کنگو رخ داد ۲۵۰ نفر را کشت.
۱۳ مارس - چاپ دانشنامه‌ی بریتانیکا پس از ۲۴۴ سال متوقف شد.


۲۲ مارس - رئیس‌جمهور مالی، آمادو تومانی توری در جریان کودتایی علیه دولتش و پس از حملات مکرر سربازان به دفاتر دولتی برکنار شد.


آوریل:
۶ آوریل - جنبش ملی آزادیبخش آزاواد به طور یکجانبه استقلال آزاواد از مالی را اعلام کرد.
۱۲ آوریل - سربازان شورشی در گینه بیسائو طی کودتایی کنترل بیسائو پایتخت این کشور را به دست گرفتند. آن‌ها رئیس‌جمهور موقت رایموندو پریرا و کاندیدای ریاست جمهوری کارلوس گومز جونیور را در بحبوحه‌ی تبلیغات انتخاباتی دستگیر کردند.
۱۳ آوریل - ماهواره کوانگ مینگ سونگ ۳ که یک ماهواره دیدبانی زمین متعلق به کره شمالی بود لحظاتی پس از ارسال منفجر شد. ایالات متحده و برخی دیگر کشورها این اقدام را تخطی از درخواست‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد خواندند. این اقدام کره شمالی به مناسبت سالگرد صدم تولد کیم ایل سونگ، بنیانگذار جمهوری کره شمالی بود.
۲۶ آوریل - رئیس‌جمهور سابق لیبریا چارلز تیلور به اتهام ۱۱ مورد معاونت در جرم و حمایت از جرائم جنگی و جنایت علیه بشریت در طول جنگ داخلی سیرا لئون مجرم شناخته شد.
مه:
۲ مه - در یک حراجی هنری در نیویورک نسخه‌ای پاستیلی از تابلوی جیغ اثر ادوارد مونک نقاش نروژی به قیمت ۱۲۰ میلیون دلار فروخته شد. این قیمت رکورد جدیدی در دنیای هنر به شمار می‌رود.
۱۲ مه - ۱۲ اوت - نمایشگاه جهانی ۲۰۱۲ در شهر یئوسو کره جنوبی برگزار شد.
۲۲ مه - برج مخابراتی توکیو اسکای تری، بلندترین برج خوداتکای جهان با ۶۳۴ متر ارتفاع به روی عموم افتتاح شد.
ژوئن:
۵-۶ ژوئن - دومین و آخرین گذر ناهید از مقابل قرص خورشید در سده ۲۱ میلادی رخ داد. جفت بعدی این گذر در سال‌‌های ۲۱۱۷ و ۲۱۲۵ میلادی روی خواهد داد.
۲۴ ژوئن - یک فضاپیمای چینی به نام شنزو ۹ که حامل ۳ فضانورد چینی از جمله یک زن بود به صورت غیرخودکار به ایستگاه فضایی تیانگونگ ۱ متصل شد. چین پس از ایالات متحده و روسیه سومین کشوری است که انسان را با موفقیت به فضا فرستاد.
۲۴ ژوئن - آخرین نمونه‌ی لاک‌پشت جزیره پینتا به نام جرج تنها در پارک ملی گالاپاگوس مرد. به این ترتیب نسل این زیرگونه منقرض شد.
ژوئیه:
۴ ژوئیه - سازمان تحقیقاتی سرن اعلام کرد ذره‌ی جدیدی کشف کرده که شاخصه‌های آن پس از آزمایش‌هایی در برخورددهنده هادرونی بزرگ با بوزون هیگز سازگار است.
۲۷ ژوئیه - ۱۲ اوت - بازی‌های المپیک تابستانی ۲۰۱۲ در لندن برگزار شد.


۳۰-۳۱ ژوئیه - در هند گسترده‌ترین قطعی برق در تاریخ جهان روی داد و باعث شد که ۶۷۰ میلیون نفر بدون نیروی برق بمانند.
اوت:
۶ اوت - مریخ‌نورد کنجکاوی متعلق به آزمایشگاه علمی مریخ با موفقیت بر روی این سیاره فرود آمد.
۳۱ اوت - پژوهشگران توانستند برای اولین بار یک نمونه‌ی اولیه از چشم بیونیک را با ۲۴ الکترود در چشم انسان نصب کنند.
سپتامبر:
۷ سپتامبر - کانادا با بستن سفارت خود در تهران و اخراج دیپلمات‌های ایرانی از اوتاوا روابط دیپلماتیک خود با ایران را قطع کرد. وزارت خارجه کانادا دلیل این اقدام را حمایت ایران از سوریه، پیگیری برنامه‌ی هسته‌ای و نقض حقوق بشر اعلام کرد.
۱۱-۲۷ سپتامبر - مجموعه‌ای از حملات تروریستی به سفارتخانه‌های ایالات متحده و همچنین آلمان، سوییس و بریتانیا صورت گرفت. در آمریکا بسیاری بر این باورند که این حملات واکنش‌هایی به ویدئوی وبسایت یوتیوب به نام فیلم معصومیت مسلمانان است. در لیبی سفیر آمریکا به نام کریستوفر استیونز کشته شد.
اکتبر:
۱۴ اکتبر - فلیکس باومگارتنر چترباز اتریشی در خلال پروژه‌ای به نام ردبول استراتوس برای اولین بار توانست بدون استفاده از هرگونه وسیله‌ای دیوار صوتی را بشکند. وی پس از این که با بالونی مملو از هلیم ۳۹ کیلومتر از زمین فاصله گرفت و بر فراز شهر رازول نیومکزیکو قرار گرفت به سمت زمین شیرجه رفت.
۲۴-۳۰ اکتبر - توفان سندی جان ۲۰۹ نفر را در کارائیب، باهاما، ایالات متحده و کانادا گرفت. خیزاب‌های عظیم باعث وارد آمدن شکستگی‌هایی در سواحل شرقی ایالات متحده شدند.
نوامبر:
۱۴-۲۱ نوامبر - اسرائیل عملیات ستون ابر را علیه فلسطینی‌های ساکن نوار غزه آغاز کرد و فرمانده نظامی حماس احمد الجعبری را کشت. در هفته‌های بعد ۱۳۳ نفر از فلسیطینی‌ها توسط سربازان اسرائیلی و پنج نفر از اسرائیلی‌ها (توسط راکت‌های فلسطینی) کشته شدند. پس از گذشت یک هفته از بروز درگیری‌ها در جنوب اسرائیل و نوار غزه، وزیر امور خارجه مصر محمد کامل عمرو و وزیر امور خارجه آمریکا هیلاری کلینتون آتش‌بسی بین اسرائیل و حماس اعلام کردند. این آتش‌بس در ساعت ۷ بعد از ظهر عملی شد.
۲۹ نوامبر - مجمع عمومی سازمان ملل متحد قطعنامه‌ای را به تصویب رساند که طی آن فلسطین به عنوان یک عضو ناظر ارتقا پیدا کرد.
مناسبت‌ها:

(رویدادها)
تابستان:المپیک تابستانی لندن
۲۱ دسامبر، پدیده ۲۰۱۲
و پاره المپیک لندن 

(مسابقات بسکتبال جام نیوز )
مسابقات جهان کشتی نوجوانان مسابقات آسیایی ووشو

جوایز نوبل:

شیمی - رابرت لفکوویتس و برایان کبیلکا
اقتصاد - آلوین راث و لیود شیپلی
ادبیات - مو یان
صلح - اتحادیه‌ی اروپا
فیزیک - سرژ هاروش و دیوید واینلند
فیزیولوژی و پزشکی - جان گوردون و شینیا یاماناکا
اعیاد مذهبی مهم:

۶ ژانویه - روز کریسمس (کلیسای ارمنی)
۷ ژانویه - روز کریسمس (۲۵ دسامبر در تقویم یولیایی توسط کلیسای ارتدکس شرقی جشن گرفته می‌شود.)
۱ فوریه - جشن ایمبولک در ایرلند
۲۲ فوریه - چهارشنبه خاکستر - مسیحیت غربی
۸ مارس - عید پوریم - یهودیت
۸ مارس - جشن هولی - هندوئیسم
۲۰ مارس مصادف با ۱ فروردین ۱۳۹۱ - آغاز اعتدال بهاری، جشن نوروز و سال نو ایرانی
۱ آوریل - جشن راماناوامی - هندوئیسم
۶ آوریل - جمعه نیک - مسیحیت غربی
۶ آوریل - هانومان جایانتی - هندوئیسم
۷ آوریل - عید پسح یا فطیر - یهودیت
۸ آوریل - عید پاک - مسیحیت غربی
۱۳ آوریل - وایساخی - دین سیک‌ها
۱۵ آوریل - عید پاک - مسیحیت شرقی
۱ مه - بلتین - جشن ملی باستانی در اسکاتلند و ایرلند
۲۷ مه - عید هفته‌ها (شاووعوت) - یهودیت
۴ ژوئن - بودا پورنیما (وساک) - بودیسم
۲۰ ژوئن - انقلابین
۲۰ ژوئیه - آغاز ماره رمضان - اسلام
۱ اوت - روز لاماس
۲ اوت - راکشا باندهان - هندوئیسم
۱۰ اوت - کریشنا جانمشتامی - هندوئیسم
۱۹ اوت - عید فطر - اسلام
۱۷ سپتامبر - عید روش هشانا - یهودیت
۲۱ سپتامبر - اعتدال بهاری
۲۶ سپتامبر - جشن یوم‌کیپور - یهودیت
۱ اکتبر - جشن سوکوت - یهودیت
۲ اکتبر - جشن مهرگان
۲۴ اکتبر - ویجایا داشامی - هندوئیسم
۲۶ اکتبر - عید قربان - اسلام
۱ نوامبر - جشن سوون، روز همه قدیسان در مسیحیت
۱۳ نوامبر - دیوالی - دین سیک‌ها - هندوئیسم
۱۵ نوامبر - آغاز سال نو هجری قمری مصادف با ۱ محرم ۱۴۳۴
۹ دسامبر - عید حنوکا - یهودیت
۲۵ دسامبر - کریسمس - مسیحیت غربی

هیچ نظری موجود نیست: